اهمیت فلوراید تراپی کودکان
فلوراید تراپی در کودکان | فلوراید یکی از مواد معدنی طبیعی است که خواص بسیار زیادی برای سلامتی دندانها دارد. این ماده باعث استحکام دندانها شده و از پوسیدگی آنها جلوگیری میکند. استفاده از فلوراید در آب آشامیدنی در بسیاری از کشورها رایج است و این امر میزان پوسیدگی دندانها را تا حد زیادی کاهش میدهد. کودکان نیز در معرض پوسیدگی دندان هستند. به همین دلیل فلوراید تراپی کودکان میتوانند از این امر جلوگیری کرده و به تقویت و استحکام مینای دندانهای آنها کمک کند. در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی فلوراید تراپی کودکان بپردازیم.
فلوراید تراپی
مینای دندان لایهای بسیار سخت و محکم است که بر روی دندانها قرار گرفته است و از دندانها در مقابل باکتریها محافظت میکند. فلوراید تراپی روشی درمانی است که توسط دندانپزشک کودک انجام شده و غلظت بالایی از فلوراید بر روی دندانهای فرد قرار داده میشود. این ماده برای مدت زمانی بر روی دندانها میماند تا به بهبود وضعیت دندانها کمک کند.
فلوراید به صورتهای مختلف ژل، محلول، وارنیش و فوم قابل استفاده است. توجه کنید این کار باید در مطب دندانپزشک کودکان اصفهان انجام شود و اگر قصد دارید در منزل فلوراید تراپی انجام دهید، حتما با پزشک مشورت کنید. افرادی که مینای دندان ضعیف دارند، بهداشت دهان و دندان را به درستی رعایت نمیکنند، خشکی دهان دارند، تغذیه سالم و صحیح ندارند، مواد مخدر یا الکل مصرف میکنند و مواردی از این قبیل بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند و باید از فلوراید تراپی استفاده کنند.
فلوراید تراپی چه اهمیتی دارد؟
استفاده از فلوراید اهّمیت ویژه ای در کنترل و پیشگیری از پوسیدگی دندان بویژه در سطوح بین دندانی دارد. فلوراید تراپی به معنای کاربرد موضعی فلوراید به صورت دوره ای بر روی دندان ، به منظور افزایش مقاومت آنها در برابر پوسیدگی است.
در این روش دندانپزشک اطفال ابتدا دندان ها را با برس و خمیر مخصوص تمیز می کند و سپس فلوراید بصورت ژل یا وارنیش روی دندان ها مالیده می شود. پس از آن، کودک باید چند بار آب دهان خود را خالی کند ولی دهان نباید شسته شود و تا نیم ساعت هم کودک نباید چیزی بخورد یا بیاشامد.
توصیه می شود فلوراید تراپی در مطب و توسط بهترین دندانپزشک کودکان، از وقتی که همه ی دندان های شیری رویش یافتند (حدود ۳ سالگی) شروع شود و تا ۲ سال بعد از رویش آسیای دوم دائمی (حدود ۱۴ سالگی) با نظر دندانپزشک ۶-۳ ماه یکبار ادامه یابد.
همزمان با فلوراید تراپی در مطب، ممکن است دندانپزشک کودکان برای برخی کودکان بالای شش سال که در خطر بالای ایجاد پوسیدگی دندان هستند، کاربرد دهان شویه فلوراید را در منزل تجویز کند. فیشور سیلانت با پایه رزین در پیشگیری از پوسیدگی سطح حفرهها و شیارهای دندان در کودکان و نوجوانان با درزگیری مینای دندان ، مؤثر است. نگهداری سیلانت یک عامل حیاتی برای اثربخشی سیلانتهای رزینی است و این نگهداری معیار سنجش اثربخشی سیلانت است. میزان نگهداری سیلانت با گذشت زمان کاهش مییابد. تاثیر پیشگیرانه پوسیدگی سیلانت، با تعویض سیلانت تحت الشعاع قرار میگیرد و خطر پوسیدگی را به میزان نسبتاً بالایی کاهش میدهد. سیلانت با پایه رزین اولین مواد انتخابی برای درزگیرهای مینای دندان است.
فلوراید تراپی در کودکان
بسیاری از افراد در مورد بهترین سن برای انجام فلوراید تراپی سوال میکنند. آیا برای کودکان نیز میتوان این کار را انجام داد؟ بهترین سن برای شروع این کار از زمانی است دندانهای شیری کودک رشد کردهاند. معمولا رشد دندانهای شیری در 3 سالگی تکمیل میشود و تا 14 سالگی تمام دندانها رشد میکنند. این بازه بهترین زمان برای فلورایدتراپی کودکان است.
مینای دندان که لایه خارجی تاج دندان را تشکیل می دهد از کریستال های معدنی فشرده تشکیل شده باکتریهای پلاک دندانی باعث از دست دادن مواد معدنی مینا یا دمینرالیزه شدن آن می گردند. این باکتریها از قند موجود در فضای دهان و دندان تغذیه نموده و اسیدهائی تولید می کنند که کریستالهای مینا را در خود حل می نماید. اگر چنانچه مینا مواد معدنی خود را از دست بدهد و آن را دوباره بدست نیاورد پوسیدگی دندانی اتفاق می افتد. فلوراید به رمینرالیزه شدن مینا کمک نموده و بلورهای آن را مقاوم تر میکند در نتیجه مینای دندان در برابر پوسیدگی مقاوم تر می شود. مراحل :
مراحل انجام فلوراید تراپی در کودکان
- ابتدا سطح کلیه دندانها با برس مخصوص تمیز می شود. ( چیزی شبیه مسواک برقی )
- سطح تمام دندانها به ژل فلوراید آغشته می شود . ( گاهی اوقات یکطرف هر دو فک در یک مرحله و نیم دیگر در مرحله بعد به ژل آغشته می شود)
- ژل فلوراید حدود ۴ دقیقه در مجاورت دندان قرار می گیرد.
- در تمام مراحل پشت کودک حالت عمودی داشته سر کمی به سمت جلو خم می شود . و ساکشن ( بزاق کِش ) در دهان کودک قرار میگیرد تا از بلع فلوراید ممانعت به عمل آید .
- پس از گذشت ۴ دقیقه اضافات ژل با گاز استریل یا پنبه برداشته می شود. در این مرحله کودک آب دهان خود را بطور کامل خارج می کند.
- کودک نباید بعد از فلوراید تراپی دهانش را بشوید و تا نیم ساعت باید از خوردن و آشامیدن اجتناب کند. و طی این مدت در صورت جمع شدن بزاق در دهان ، آنرا خارج کند.
- در صورت مشاهده علایمی نظیر دل درد و تهوع ، به کودک شیر بخورانید.این حالت به ندرت اتفاق می افتد و آن زمانیست که کودک مقدار زیادی از ژل را ببلعد.با استفاده از ساکشن قوی و خم کردن سر به جلو امکان مسمومیت به صفر می رسد .
- فلوراید تراپی کودکان زیر ۳ سال یا کودکانی که مهارت خارج کردن بزاق (تف کردن ) ندارند ، انجام نمی شود.
- انجام فلوراید تراپی با صلاحدید دندانپزشک و انجام آن بصورت دوره ای (هر ۶ ماه یکبار ) بین ۳۰ تا۶۰ درصد باعث کاهش پوسیدگی می شود.
- فلوراید تراپی هم برای دندانهای شیری و هم برای دندانهای دایمی قابل انجام است ولی بیشتر در ۶ سالگی همزمان با رویش اولین دندان دایمی انجام می شود.
آموزشهای لازم بعد از انجام وارنیش فلوراید تراپی
لازم نیست برای خشک کردن وارنیش فلوراید قبل از مرخص کردن بیمار صبر کرد . چون وارنیش در تماس با مایعات دهان هم سفت می شود.تا پایان همان روز فلوراید تراپی ،کودک می تواند از رژیم غذایی نرم استفاده نموده . وباید از خوردن غذای سفت پرهیز کند.تا صبح روز بعد کودک نباید از مسواک ونخ دندان استفاده نماید. تغییر رنگ سطح دندان ،پس از وارنیش فلوراید تراپی طبیعی بوده . و به مرور پس از مدتی به حالت اولیه خود باز می گردد. بیمار نباید از دهانشویه فلوراید و الکل استفاده نماید.
برای به دست آوردن بهترین نتیجه پس از انجام این روش، بهتر است مراقبتهای زیر را رعایت کنید:
مراقبت های بعد از فلوراید تراپی
- ممنوعیت خوردن و نوشیدن: حداقل به مدت نیم ساعت پس از انجام وارنیش فلوراید تراپی، از خوردن غذا یا نوشیدنی خودداری کنید. این اقدام به جلوگیری از شستشوی فلوراید از دندانها کمک میکند . و فلوراید بیشتری در دندانها نفوذ میکند.
- خودداری از مسواک زدن: باید حداقل به مدت چهار تا شش ساعت پس از انجام وارنیش فلوراید تراپی، از مسواک زدن خودداری کنید. این اقدام به جلوگیری از شستشوی فلوراید از دندانها کمک میکند . و فلوراید بیشتری در دندانها نفوذ میکند.
- اجتناب از خوردن و نوشیدن در فاصلهی چندین ساعت: در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از انجام وارنیش فلوراید تراپی، باید خود را از خوردن و نوشیدن غذا و نوشیدنیهایی مانند نوشابه و شربت دور نگه دارید. این اقدام به جلوگیری از شستشوی فلوراید از دندانها کمک میکند . و فلوراید بیشتری به دندانهای شما می رسد.
- اجتناب از استفاده از غذاهای سرد و گرم: در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت پس از انجام وارنیش فلوراید تراپی، باید از خوردن غذا و نوشیدنیهایی که سرد یا گرم هستند، خودداری کنید. غذاهای سرد و گرم میتوانند باعث انقباض و گشاد شدن مینا دندان شوند . که ممکن است باعث ایجاد درد یا حساسیت شود.
- نکاتی در مورد قرص فلوراید: در صورتی که قرص فلوراید را مصرف میکنید . باید دستورات دندانپزشک را رعایت کنید. قرص فلوراید را باید با آب مصرف کرد . و همچنین پیشنهاد میشود قبل از خواب آن را مصرف کنید . تا بیشتر در دندانهای شما باقی بماند.
نکاتی که در بالا ذکر شد، مربوط به مراقبتهای عمومی بعد از وارنیش فلوراید تراپی است. با این حال، بهتر است دستورالعملهای دندانپزشک خود را رعایت کنید . و هرگونه سوال یا ابهامی که درباره مراقبت از دندانهای خود دارید را با دندانپزشک کودکان اصفهان در میان بگذارید. با رعایت این نکات، میتوانید به دندانهایی سالم و قوی دست پیدا کنید.