آیا باید دندان شیری کودکان را بکشیم ؟
کشیدن دندان شیری در کودکان | کودکان از بدو تولد دارای 12 دندان شیری می باشند. این دندان ها درون لثه بوده و به مرور زمان از لثه بیرون می آیند. اهمیت پایین دندان های شیری به دلیل افتادن و جایگزین شدن با دندان های دائمی باور اشتباه بیشتر والدین می باشد. دندان های شیری برای خوردن غذا، ظاهر صورت، وضعیت حرف زدن و رشد دندان های دائمی از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. سوال بیشتر والدین در این زمینه این است که آیا در صورت پوسیدگی دندان شیری کودکان را بکشیم یا خیر؟ برای یافتن پاسخ این سوال بهتر است تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
اهمیت دندان های شیری
برای رشد مناسب و قرارگیری دندان های دائمی در جای خود، نگهداری از دندان های شیری ضروری است. دندان های آسیاب شیری جزء دندان هایی هستند که از همه دیرتر می افتند. آنها تا رسیدن کودک به سن 12 سالگی با دندان های دائمی جایگزین نمی شوند. به طور کلی هر فرد دارای 20 دندان شیری است که به مرور زمان با دندان های دائمی جایگزین می شوند. در صورت عدم نگهداری درست از دندان های شیری ممکن است عوارض متعددی مانند دندان درد و آسیب دیدن دندان های دائمی را در پی داشته باشد.
پوسیدگی دندان شیری کودکان
پوسیدگی دندان در کودکان ممکن است خطرات زیادی مانند: دندان درد، عفونت و … را به همراه داشته باشد. از طرفی به دلیل سن کم کودکان گاهی برای درمان و ترمیم دندان شیری نیاز به بیهوشی عمومی کودک است که خود آن نیز خطراتی دارد. در صورت پوسیدگی شدید دندان آسیاب شیری کودک و کشیدن آن، الگوی رشد دندان دائمی جایگزین از بین می رود.
پس از کشیدن دندان شیری امکان کاهش فضا جهت رشد دندان های دائمی نیز وجود دارد. به همین دلیل دندان های دائمی در جای اصلی خود رشد نمی کنند. یکی از شایع ترین و معمول ترین عارضه ها پس از کشیدن دندان در کودکان، دردهای شدید است. البته در صورت انجام مراقبت هایی پس از کشیدن دندان اضافی، این درد تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد و از بروز عفونت جلوگیری می شود. گاها برای برطرف شدن آسیب دیدگی و جلوگیری از بروز مشکلات و خطرات احتمالی، کشیدن دندان خراب باید در اولین فرصت انجام شود.
ترمیم دندان های شیری یا کشیدن دندان شیری در کودکان
گاها با چالش هایی در مورد درمان و ترمیم دندان شیری پوسیده مواجه می شویم. بیشتر والدین به دلیل موقتی بودن دندان های شیری فکر می کنند کشیدن آن ها در زمان پوسیدگی به راحتی امکان پذیر است. مهم ترین نکته این است که آیا دندان شیری پوسیده، احتیاج به ترمیم دارد و یا باید کشیده شود. همانطور که اشاره شد، وجود این دندان ها برای حفظ فضای کافی جهت رشد دندان های دائمی مهم است. 20 دندان شیری کودک به مرور زمان باید با 20 دندان دائمی جایگزین شود. به این ترتیب اگر قبل از رشد دندان های دائمی، دندان های شیری از بین بروند؛ دندان های مجاور از محل خود منحرف و به سمت فضای خالی هدایت می شوند.
این اتفاق گاها مشکلات بسیار جدی را برای رشد دندان های دائمی ایجاد می کند. پس پیشگیری و درمان پوسیدگی دندان شیری بسیار مهم می باشد. انجام نخستین ویزیت دندانپزشکی برای آموزش طبق نظر متخصصین دندانپزشک اطفال، باید قبل از یک سالگی انجام شود. البته هیچوقت برای نخستین ویزیت دندان پزشکی دیر نیست، پس در انجام این امر تعلل نکنید.
در چه مواقعی لازم است دندان کودک کشیده شود؟
در شرایط زیر لازم است حتما دندان کودک کشیده شود:
-
دندان هایی که به شدت آسیب دیده اند.
اگر دندان کودکتان صدمه دیده شکسته یا آسیب دیده است یا بر اثر ضربه شل شده است حتما با دندانپزشک کودک خود قرار اورژانسی داشته باشید.دندانپزشک دندان کودک شمارا معاینه می کند و در صورت قابل جبران بودن دندان به او کمک می کند.در برخی موارد دندانپزشک اطفال یک روکش یا کلاهکی بر روی دندان شکسته می گذارد اما در شرایط دیگر ممکن است لازم باشد دندان کشیده شود.
-
دندان های پوسیده
در موارد دیگر ممکن است دندان کودک خیلی پوسیده باشد و نیاز به کشیده شدن داشته باشد.به طور مثال اگر کودک پوسیدگی عمیقی در دندان های شیری جلویی اش داشته باشد دندانپزشک توصیه می کند دندان کشیده شود.کشیدن دندان شیری به دلیل پوسیدگی معمولا در موارد خیلی شدید رخ می دهد.اگر مولرهای کودک ۶ ساله پوسیده باشند، دندانپزشک معمولا درمان ریشه را برای نجات دندان پیشنهاد می کند. سپس، دندانپزشک مولر را با سیلانت پوشش می دهد تا به محافظت بیشتر آن کمک کند.در مواردی که لازم است چندین دندان کودک کشیده شود بهترین راه بیهوشی عمومی کودک است.
-
کشیدن دندان عقل
کشیدن دندان عقل معمولا در سنین نوجوانی است.در برخی موارد دندانپزشکان توصیه شان براین است که بچه های کوچک تر هم می توانند دندانشان را بکشند.این پروسه جراحی می تواند با بی حسی موضعی انجام شود اما اغلب در صورتی راحت تر خواهد بود که بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گیرد.
-
آمادگی برای درمان ارتودنسی
دندان شیری نقش نگهدارنده محل دندان دائمی را بازی می کند و از حرکت دندان های دیگر به نقطه ای که قبلا دندان بزرگسالان رشد کرده است جلوگیری می کند.در برخی موارد که دندان شیری دهان کودک را شلوغ کرده باشد یا راه رشد دندان جدید را بسته باشد باید کشیده شود.این اتفاق معمولا به عنوان بخشی از درمان ارتودنسی انجام می شود.
-
دندان ترک خورده
در هر دو موقعیت بیماری یا تروما روش های گوناگونی برای حفظ دندان وجود دارد.در برخی شرایط روکش و عصب کشی نیز برای نگه داشتن دندان کافی نیست و بهتر است دندان کشیده شود تا ایمپلنت دائمی جایگزین آن شود.
مراقبت های لازم پس از کشیدن دندان های شیری
کمی خون ریزی پس از کشیدن دندان شیری طبیعی است.دندانپزشک بلافاصله پس از خارج کردن دندان،گاز استریل را در ناحیه مورد نظر قرار می دهد.لثه ها به طور طبیعی به سرعت لخته خون محافظ را تشکیل می دهند.برای ایجاد لخته خون محافظ باید از شستشو دهان برای 24 ساعت خودداری کرد.برای تمیز ماندن محل دندان شیری خارج شده حتما به کودک خود بگویید آب نمک قرقره کند.
مهم ترین مراقبت پس از کشیدن دندان شیری این است که طبق زمانی که دندانپزشک در نظر می گیرد(یک و نیم الی دو ساعت)گاز استریل در محل دندان خارج شده قرار بگیرد و به کودک گفته شود مرتب این گاز را فشار داده و آب دهان خود را قورت دهد.
در شب اولی که کودک دندان خود را کشیده است باید غذاهای خنک و مایعات استفاده کند و دقت داشته باشید غذاهای گرم و جامد نخورد تا لخته محافظ در جای خود باقی بماند.نکته دیگری که اهمیت زیادی دارد این است که اجازه ندهید کودک به هیچ عنوان آب دهانش را خالی کند بلکه باید تمام آب دهانش را قورت دهد و حتی اگر کمی خون آبه هم وجود داشت باز نباید آب دهان به بیرون تخلیه شود.هنگام مسواک زدن کودک باید محل دندان کشیده شده را رد کند و خارج کردن آب به آرامی و بدون مکش انجام شود.
ترجیحا عصر روز بعد به کودکتام نصف لیوان آب نمک ولرم بدهید تا هر دو ساعت یک بار غرغره کند و آب دهانش را به آرامی خارج کند.چون با خارج شدن دندان دهان کودک زخم می شود به همین خاطر باید بهداشت دهان خود را رعایت کند تا این ناحیه تمیز بماند و عفونت کند.اجازه ندهید کودک لخته خون تشکیل شده روی محل دندان خارج شده را دستکاری کند زیرا اگر حفره دندان باز باشد استخوان در معرض هوا قرار می گیرد.
چه زمانی لازم است دندان شیری کودک کشیده شود؟
در موارد زیر ممکن است دندانپزشک کودک ترجیح دهد دندان شیری شما را بکشد :
- دندان براثر صدما یا تروما آسیب دیده باشد.
- دندان به شدت پوسیده باشد.
- دندان ها بسیار نامرتب و شلوغ هستند.
- وجود دندان های نهفته و غایب
- خارج کردن دندان به رشد دندان های دائمی کمک کند و نیاز به ارتودنسی درآینده را کاهش دهد.
- دندان های شیری برای زمانی طولانی باقی مانده اند و در زمان مناسب خود نمی افتند.
کشیدن دندان شیری کودکان
کشیدن دندان شیری معمولاراحت و سریع انجام می شود.اگر احساس می کنید کودک شما به بی حسی خاصی نیاز دارد حتما این موضوع را با دندانپزشک کودک اصفهان در میان بگذارید.
عوارض کشیدن دندان شیری
کشیدن دندان شیری زودتر از موعد مقرر باعث کاهش توانایی کودک در جویدن و از دست رفتن فضای مورد نیاز برای رویش دندان دائمی می شود. دندان شیری به عنوان یک نمونه کوچک تر دندان دائمی دارای 2 بخش تاج و ریشه است و حفظ آن اهمیت زیادی دارد. هنگامی که دندان کودک درد می گیرد . والدین اشتباها تصور می کنند اگر دندان شیری کودکشان کشیده شود . مشکل سریع ترحل می شود و دندان بعدی راهش برای درآمدن باز می شود.
در صورتی که این طور نیست.کشیدن زود هنگام دندان شیری عوارض جبران ناپذیری برای کودک به همراه خواهد داشت. دندان پزشک کودک تا جای ممکن دندان شیری را با عصب کشی دندان کودکان ، ترمیم یا روکش های مخصوص دندان کودکان حفظ خواهدکرد.
دندان های شیری قدامی تا سن 7 الی 8 سالگی می ریزند. دندان های خلفی هم حدودا تا 10 الی 12 سالگی در دهان است. اگر دندان شیری زودتر از زمان مقرر کشیده شود . همان طور که اشاره شد کودک را با مشکلاتی نظیر کاهش توانایی جویدن،از دست رفتن فضای موردنیاز برای رویش دندان دائمی روبرو می کند . و مانند این است که قطع عضو صورت گرفته باشد.
در بعضی زمان ها کشیدن دندان شیری دارای خطرات و عوارضی می باشد. به عنوان مثال امکان تجربه دردهای شدید، خونریزی، عفونت پس از کشیدن دندان شیری وجود دارد. با از بین رفتن تاثیر داروی بی حسی امکان احساس کمی درد وجود دارد. در این زمان می توانید این درد را با استفاده از داروهای مسکن و آنتی بیوتیک ها کنترل و کاهش دهید. در صورت مشاهده خونریزی باید با فشار دادن یک تکه گاز استریل روی حفره دهان از ادامه آن جلوگیری کنید.
کودکان به راحتی نمی توانند از دندان های خود مراقبت کنند . و این وظیفه بر عهده والدین آن ها می باشد. به عنوان مثال پس از کشیدن دندان، از انجام فعالیت هایی مانند پریدن، دویدن، فعالیت های ورزشی و … فرزندتان جلوگیری کنید. برای جلوگیری از بروز عفونت باید از قرار دادن انگشت، مداد و دیگر اجسام در دهان خودداری شود. پس از کشیدن دندان شیری تا چندین روز استفاده از غذاهای سفت و تیز مانند چیپس اصلا توصیه نمی شود . زیرا امکان گیر کردن و یا پارگی حفره دندان کشیده شده وجود دارد. هزینه های پر کردن و ترمیم دندان های شیری بستگی به شدت آسیب دیدگی و دندانپزشک دارد.